Hírek

Ezek a javasolt ösztöndíjas szakmák a 2019/2020. tanévre

<<< Vissza

2018.04.04

Javaslat készül minden évben, melynek célja, hogy iránymutatásul szolgáljon a gazdaság érdekeinek megfelelő támogatott szakképzési beiskolázás, valamint az ösztöndíjas szakmák meghatározása számára.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által működtetett Baranya Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság (BMFKB) 2018. március 26-án tartotta aktuális ülését, melynek témája a 2019/2020-as tanévre vonatkozó szakmaszerkezeti javaslattétel, valamint a szakképzési ösztöndíjra jogosító szakmák javasolt listájának elkészítése.

A szakmaszerkezeti javaslattétel - másként „irány-arány javaslat” - az iskolai rendszerben oktatható szakképesítésekre és szakgimnáziumi ágazati képzésekre (nappali rendszerű, valamint esti és levelező munkarendre egyaránt), továbbá az iskolarendszeren kívüli képzésekre (felnőttképzés) vonatkozik.
A bizottság e hatáskörében arra tesz javaslatot, hogy az adott szakképesítésre vagy ágazatra való beiskolázás a megyében

- költségvetési hozzájárulással korlátozott keretszámok mértékéig történhet, vagy
- költségvetési hozzájárulásra nem jogosít, azaz nem támogatott.

Szintén a bizottság hatáskörébe tartozik a Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjra vonatkozó javaslattétel, amely 18 db általános iskola után választható, és 7 db érettségi után választható szakképesítést érint.

A BMFKB ösztöndíjas szakmákra vonatkozó javaslata a 2019/2020-as tanév vonatkozásában az alábbi:

- Ács
- Asztalos
- Bádogos
- Elektronikai műszerész
- Elektronikai technikus
- Épület- és szerkezetlakatos
- Erősáramú elektrotechnikus
- Gazda
- Gépgyártástechnológiai technikus
- Gépi forgácsoló
- Gyakorló ápoló
- Hegesztő
- Húsipari termékgyártó
- Ipari gépész
- Kőműves
- Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő
- Mechatronikai technikus
- Mezőgazdasági gépész
- Műanyagfeldolgozó
- Női szabó
- Szoftverfejlesztő
- Szőlész-borász
- Vegyész technikus
- Villanyszerelő
- Víz-, csatorna- és közmű-rendszerszerelő

A fenti javaslat a helyi gazdasági igények felmérése alapján került kialakításra. Végső döntés azonban nem helyi szinten van. A 2019/2020. tanévre vonatkozó ösztöndíjas szakák sorát kormányrendelet fogja szabályozni, amelynek megjelenése 2018. őszén várható.


A bizottság javaslattételi jogkörével élve, kezdeményezi, hogy az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakképesítések vonatkozásában további racionalizálás, egyes szakképesítések, rész-szakképesítések és szakképesítés-ráépülések közötti összevonás történjen, tisztítva ezzel az indokolatlanul nagy számú OKJ-s szakképesítések sorát.

A BMFKB javasolja továbbá, hogy a döntéshozó a szakmaszerkezeti kormányrendelet megalkotásánál vegye figyelembe a csökkenő gyereklétszám miatti demográfiai folyamatot, és szakítson azzal a gyakorlattal, amely szerint rendre a megyénként várható reális tanulói létszám sokszorosának megfelelő költségvetési hozzájárulással beiskolázható keretszámot határoz meg, jelentősen rontva ezzel a helyi gazdasági szerelők igényeihez illeszkedő szükséges szakember-utánpótlás megteremtésének lehetőségét.


A szakképzési ösztöndíj rendszeréről további információ, valamint a korábbi évek kormányrendeletei által meghatározott ösztöndíjas szakmák elérhetőek IDE kattintva.

A Baranya Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság tevékenységéről bővebben IDE kattintva olvashat.

 

 

Minden jog fenntartva © 2013