Hírek

Fiús szakmát lányoknak!

<<< Vissza

2016.09.14

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara kutatást végez, hogy felmérje, mely fiús szakmákban lehetne növelni a női munkavállalók arányát, milyen irányokba lenne érdemes terelni a pályaválasztás előtt álló fiatal lányokat.


A műszaki, informatikai pályák régóta nyitva állnak a lányok előtt, de a technológiai fejlődésnek köszönhetően ma már, a korábban fizikai erő meglétét igénylő munkaköröket is betölthetik, így, többek között, gépipari szakmákba is várják őket.

A kamara által indított „Fiús szakmát lányoknak!” elnevezésű projektben, a külföldi jó gyakorlatok felkutatásán túl, kikérjük a helyi vállalkozók véleményét, feltérképezzük a képző intézményeket, és fiús szakmákban dolgozó baranyai lányokat keresünk fel, akiket helyi jó példaként tudunk bemutatni. Arról faggatjuk őket, hogy miért választották szakmájukat, bevált-e számukra, és ajánlanák-e más lányoknak is.

A lányokkal készített interjúk az alábbi linkekre kattintva érhetőek el:


A kutatás során munkaadókat is megszólaltatunk. Azt vizsgáljuk, mennyire nyitottak arra, hogy fiús szakmákban nőket alkalmazzanak, illetve mely munkakörökbe várnak kifejezetten lányokat.

A munkaadói oldallal folytatott beszélgetések itt olvashatóak:


A program során kisfilmek is készülnek, megtekinthetőek itt:


A kutatás eredményeként tanulmány készült, elérhető innen:


A kamara a felmérés eredményeire építve, a lányok számára ajánlást készít, majd pályaorientációs programot indít. Cél, hogy a pályaválasztási döntésükhöz segítséget nyújtsunk, számukra az általánostól eltérő utakat, lehetőségeket is bemutassunk.

Hisszük, hogy nem a tradíció és szokások alapján kell szakmát választani. Azt érdemes tanulni, amire a gazdaság, a munkaerőpiac igényt tart, ami megélhetést, biztos jövőt kínál.


A program a kamara által működtetett Baranya Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság szakképzés-fejlesztési koncepciójának részét képezi.
Minden jog fenntartva © 2013